неделя, 2 март 2008 г.

Още малко театър

Миналата седмица театър "Гео Милев" - Стара Загора гостува в София с три представления.
Не успях да гледам първото, но гледах "Двамата веронци" в театър София и "Тайбеле и нейният демон" в "Сфумато.
За съжаление сайтът на театъра съдържа единствено "Очаквайте скоро". Жалко.

"Двамата веронци" е много сладко представление. Наблъскано с италиански песни, ама чак да ти писне по едно време, а освен това държат да ги изпълнят до края. Само една знаех, а аз все пак съм израснала в такава среда, в която италианската, хм, естрада бе на голяма почит. Смятай за какво става дума... Добра сценография, кофти озвучаване, една половина добри актьори (сега като не работи сайта и като не раздадоха програми, не знам кой как се казва) и една половинка доста слаби, включително един момък с руси коси до раменцата и приятно телосложение, особено в ретро бели панталони тип клош, който идеше да играе главна роля с доста... мьекащо произношение на места, което за мен е недопустимо, особено при Шекспир.

"Тайбеле и нейният демон". Ето това изби рибата, изкърти всички мифки, натроши де що имаше сифони, че и извози мат'рала! Много, много, много добро.
Семпла, изчистена и въздействаща като удар с парен чук сценография (Мира Каланова, тук вече имаше листовки). Подобно нещо съм гледала в "Каквото направи дядо..." на театър "Кредо" в Театър 199, но Нина и Зуека се знае, че са си магьосници.
Удивителен текст (Исаак Бешевис, Ева Фридман). Няма зиме, няма лете - от това те втриса чак до костния мозък.
Блестяща игра - кеф ти Тигран Торосян, кеф ти Константин Икономов, Лора Мутишева и Елизабета Стефановска не остават по-назад.
И музиката - Мартин Каров - още в самото начало, като прозвънват първите тонове и ти обещават нещо качествено.
Нищо няма да разказвам за самата постановка, защото гледам (съвпадения ли?), че пиесата ще се играе и  в НАТФИЗ, възнамерявам да ида да видя и да сравня.

Ами, това е!

9 коментара:

  1. мога да ти кажа кой кой е:
    валентин-мартин каров
    протей-юлиан малинов
    ланс-тигран торосян
    скок-кирил бояджиев
    турио-константин икономов
    дукът-ивалин димитров
    егламур-димитър митев
    разбойници-христофор недков
    георги райчев
    джулия-гергана данданова
    силвия-лора мутишева
    лучета-елизабета стефановска

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси!
    Значи Юлиан Малинов е нехаресаният от мен, а Ивелин Димитров ми направи великолепно впечатление. Торосян и Икономов видях в "Тайбеле", както писах, Гергана Данданова още не мога да реша дали ми се стори слаба или просто невпечатляваща, Силвия и Лучета също познахме от "Тайбеле".

    ОтговорИзтриване
  3. уважаема,направете си труда да пишете правилно имената на актьорите-името е ИВАЛИН ДИМИТРОВ!смятам че това е уместна забележка,тъй като вие "оплювате" актьорския състав,а даже не знаете имената им и се вживявате,като критичка(малко трудно,тъй като прочетох написаните от вас "евтини есенца").и си отпушете ушите,почти цялата трупа е от софия и говори правилно,дори и старозагорските актьори(което е похвално)

    ОтговорИзтриване
  4. защитавам трупата на старозагорския театър,защото съм си направила труда да науча имената им и да следя творческата им кариера отдавна и отблизо.смятам че те са много талантлива млада група.да,вие имате право на мнение,но бъдете по-подготвена и, моля,явно имате трайни увреждания от"израснала в такава среда, в която италианската, хм, естрада бе на голяма почит."

    ОтговорИзтриване
  5. Сметнах, че сте допуснал/а грешка.
    Я прочетете по-внимателно какво съм писала следващия път и не се дръжте като ощипана мадама - не оплювам актьорския състав, ако сте забелязал/а. Имам си право на мнение и съм се подписала под него, не съм коментирала кой от къде е. Това тук, да ви напомня, е блог и евтини или не, тези есенца са си моето мнение като зрител, на което имам пълното право и смятам да продължа да упражнявам. Може да вземете да се подписвате под анонимните си коментари, между другото.
    Аман от засегнати творци!

    ОтговорИзтриване
  6. :-)))))дааааа,доста сте забавна!поне разбрахме,че ставате за клоун!

    ОтговорИзтриване
  7. За по-горния коментар, че не го бях видяла на време - я да не давате квалификации! Не нападам трупата на театъра, че да се налага да я защитавате. Ако бяхте чел/а по-внимателно, щяхте да видите колко хваля работата на повечето. Аз се опитах да си направя труда да науча имената им, но от театъра не си бяха направили съответния труд! Нито има нещо на сайта, нито имаше програми в т-р София, а аз питах поне 5 пъти различни хора, защото имах доброто желание да напиша и материал за медията, в която работя. Да, талантливи са, но това изобщо не пречи някои неща да не са ми харесали и би трябвало да се радвате, че се казват! Нямам претенции, освен това, да критикувам, тук пиша като редови зрител, така че дори не се налага да "се подготвям". И вземете наистина да не четете избираелно, защо не коментирахте мнението ми за другите актьори и членове на екипа??
    Да ме пита човек защо изобщо се занимавам да отговарям, вземете си направете един блог да ги хвалите без изключение, като ви е толкова присърце всичко в този театър да бъде превъзнасяно, аз ще си пиша каквото мисля - и за това, което ми е харесало, и за това, което не ми е.

    ОтговорИзтриване
  8. В интерес на истината, споделям мнението ти относно актьора, играещ Протей. Толкова натрапващо-се-смотан,(съжалявам, но т'ва е най-точното определение) че чак тръпки ме побиват, като се сетя.
    Иначе "Веронците" им са страхотни, свежи, жизнени.:) И Бояджиев:)

    В "Сфумато" ми изпъкна Торосян - леле, да... Актьор! За сметка на това Тайбеле ми се стори до болка безизразна и скована, което красотата й не оправдава.

    Специално този("Данаилов") клас в НАТФИЗ е препълнен с... бездарници... Дори няма да си правя труда да го гледам...

    ОтговорИзтриване
  9. Гледах "Двамата Веронци " в изпълнение на бургаския драматичен театър ...постановката беше страхотна ..изпълнението на героите също ...незнам тази която сте гледали как е била представена ..но тази беше в доста хумористичен варянт ..и музиката не беше само италианска ..доста добре бяха подбрани парчетата ..като цяло остави хубаво трайно впечатление в мен ..

    ОтговорИзтриване