четвъртък, 29 януари 2009 г.

наножици

Как бихте прочели горното?
Първият поглед към тази дума ми създава усещането за настръхнали таралежи.
Но нека си представим следното - вие сте (или ние сме, все тая) водещи (водещ, водеща, може и водещо) в сутрешно предаване по радио. Дали са ни да четем разни неща я като новини, я като любопитни факти, между песните и рекламите. Не сме длъжни да знаем всичко, разбира се, но пък и радиоводещите сигурно минават през разни цедки, докато ги "селектират" за тази много отговорна работа - да забавляваш хора... по радиото... сутрин най-често в задръстванията... не е шега работа, нали.
И четете (четем) някакъв материал, в който не само, че се споменава горната дума, ами е и ключова, сиреч се повтаря няколко пъти. Как бихте я прочели?

Колежката от някакво си радио, някакво от разклоненията на Дъ Войс, я чете тъпо, но упорито на-ножици. Т.е. с ударение на "О". Чудих се аз какви са тия ножици, докато не загрея, като навлязохме малко в темата, че става въпрос за нано-жици. Да, думата е странна. Nanowires може да е супер, ама wires има и други значения на български, аз бих се постарала да си поблъскам главата повече, за да намеря по-хубав превод. Обаче да приемем, че хората, специалисти по нанотехнологиите, са си решили да се казва така. Не можеш тук нищо да кажеш, ако ще да си най-великият преводач, защото е специфичен термин.

Чудя се само цедките преди назначаването на радиоводещи дали не прецеждат общата им култура...

4 коментара:

  1. Извинявай, но "на ножици" наистина е първото, което хрумва на човек, като види такава дума. Може би, ако преводачът се е усетил, можеше да го напише с тире, за да не се обърка девойката на микрофона.

    Аз самият се подведох от заглавието и смятах, че предвид предишната ти публикация на тема театър, може би сега говориш например за "Ножица трепач" :)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз не казвам, че не е първото. Въпреки че добрата обща култура би помогнала да се замисли човек и да си направи извода, че нано-нещо си е съществуваща комбинация, особено след като текстът като цяло говори за нова технология, а нанОжици е несъществуваща дума. Изречението беше за някаква материя, направена от наножици... Все пак.
    А казвам, че като си станал водещ, си носиш отговорностите да се налага да реагираш бързо с непознат текст, иначе си носиш последиците и те разнасят разни намусени блогърки с мания по правилен български ;)
    Иначе за "Ножица трепач" не съм ли писала? А, ще поправя този пропуск.

    ОтговорИзтриване
  3. Бе да кажем, че това с наножиците може да се обясни с туй, че девойката го е взела за производно от "на нож". Но аз още потрепвам от един репортаж на бтв, в който една от елитните им репортерки разследваше някаква далавера в в някакво си предприятие запроизводство на стоманЕни (с ударение на е) елементи. Това "стоманЕни" така ми се наби в главата, че изобщо не схванах за кво се бореше мацката.

    ОтговорИзтриване
  4. Това трябва да е братовчед на "учЕни"-те, които "рАботят" в името на "нАуката".

    ОтговорИзтриване