неделя, 7 юни 2009 г.

Хайде на Еверест!

До преди няколко години не бях много ориентирана в географията на страната. Нищо, че знам, че Варна е пристанище на Шумен, както разправя Тодор Колев :) Но не бях сигурна къде точно се намира Мадарският конник. Все някъде из Централна Стара планина си го представях. После реших, че лозунгът "Опознай България, за да я обикнеш" не е лош в първата си част - аз си я обичам, значи защо да не я опозная - и започнах да обикалям, където и когато мога. Мадарският конник още не съм видяла (но е в плановете), ала поне научих къде се намира. Или поне така съм си мислела. Защото вчера постъпиха новите данни за географията на България. Мисля, че те са много позитивни и обнадеждаващи. Значи искам да ви информирам, че ако някога сте мечтали да изкачите Еверест, но не ви стигат време и средства, проблемът е решен. Еверест вече се намира в Рила, много удобно, сигурно е накъде зад Мусала, така че може да ги изкачите накуп. После минете и край Седемте рилски езера - Окото, Бъбрекът, Сърцето, Мозъкът, Ухото, Носът и Устата. Не пропускайте да видите най-голямото - Байкалското. Тъй като Рила се дели на три части от Родопите, може и тях да видите. Именно там се намира Мадарският конник. Като го разгледате, отскочете до нос Калиакра. Ама разбира се, къде другаде може да е, освен в планината, наречена "каменно море". Не забравяйте преди да минете в Родопите да видите екземпляри от животинския свят на Рила. Той е защитен от Червения кръст и се състои предимно от говеда (не е посочено дали са сини или червени). Съветвам ви да го направите скоро, защото - ако не се вземат мерки за премахване на проблемите - малко-помалко Рила изчезва. Жалко, защото чрез Боровецката седловина Рила се свързва със Средновековието. Удобно, нали?

Не съм сигурна къде точно се намира Дунавската равнина, в която се отглежда много ориз, предполагам, че с новите изменения ще е някъде в Кресненското дефиле. Но може и да е в Странджа. Ще трябва да се консултирам.

Измененията и попълненията към географията на страната можете да намерите в новото издание на матурите по география от тази година. Само не разбрах Черно море дали е на север или на запад...

2 коментара:

  1. Нуше, това е нищо! Давам още мат'риал за статии:
    - "Пловдив, Пловдив ... това беше някъде по пътя за морето!!!!
    - От Алеко хващаш лифта за "Тодорка" и като се качиш горе виждаш седемте Рилски езера!!!
    - Рисувай, рисувай, бедни ми Паганини!!!

    Ако искаш още бисери - дай знак, имам си неизчерпаем източник ...
    Изток ... (човече размахва ръце на всички посоки) на изток ... България граничи с .... Югославия!!!
    ... беше преди много време :)
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Привет, Нуше!

    С удоволствие прелиствам твоя дневник, в който по много мил начин преплиташ тъжното и веселото... Без съмнение обаче усмивките са повече, тъй че винаги надничам тук!

    Сърдечен поздрав и специална усмивка от мен (клик!)

    ОтговорИзтриване