вторник, 20 февруари 2007 г.

Шефски вторник


Хоп! И както е февруари, като ми пекнало едно слънце и цъфнали храстите, една калинка се разхождаше днес по обед, без да се интересува, че не е калинкино време изобщо. Сетих се за приказката за Дванадесетте месеца и ягодите в снега. Лирично отплесване.
Думата ми беше за Чер вторник. Така сме се насадили насред забележителни дни, та ум да ти зайде. Сиреч, днес с вторият ден от Тодоровата седмица, която започна с - няма изненади - Чисти понеделник (Кукеровден) и ще свърши с неделята след Тодоровден. Минаха Поклади (Сирни Заговезни, Прошка) с един прекрасен набор обичаи, и се зареждат по-особени такива дни. Едно, че започват Великденските пости, друго, че е нагъчкано с поверия и неща за правене. За които, разбира се, аз ще взема да разкажа, да не е без хич.
Днешният вторник се нарича още "Усовски" - празнува се в чест на болестта устрел (или "усов"). И - познайте какво - не се работи! (Сегашните шефове са французи и това не ги интересува, и въпреки че и по Френско се празнува Mardi gras, тук кипи труд). А не се работи, защото всяка работа, започната този ден, ще се провали. Още нещо - вярва се, че Черен вторник е предводител на всички вторници в годината. Та като дойде време за годишното им Общо събрание, те сядат, а той зловещо крачи и гледа изпод вежди. Поне така мисля.
(Сега ще напиша следното-тихичко, че не е хубаво - който се е родил на този ден, е без късмет.)
Някъде наричат днешния ден Сух вторник, защото от него започва сушата. И за да се предпазят от нея и болестта, стопанките работливи месят питка, прекаждат я и я раздават на съседите.
Понеже изпуснах възможността да попиша за вчера, слагам една снимчица, а живот и здраве за Кукеров ден ще разказвам догодина, като му дойде времето. За утре да се готви Луда сряда!

Няма коментари:

Публикуване на коментар