петък, 23 февруари 2007 г.

Черен петък

Това звучи малко като "Черен Петър" - тази симпатична детска игра на карти. Няма много общо, защото днешният ден, наричан още куц, глух, сух или луд петък е най-лошият и опасен ден от цялата седмица. Не се работи, за да се предпази човек от болести, а реколтата - от градушка, суша и гръм. Смята се, че е предводител на дванадесет лоши петъци в годината - както понеделникът, и петъкът, да не остане по-назад, взел да се дуе и големее.
Но всичко свършва утре, с Тодоров ден. Изобщо не мога да твърдя, че го обичам дори наполовина колкото милия ми Гергьовден, но все пак това е празникът на конете - моя слабост и страст, така че утре ще се развихря.
Днес жените не се мият, не се решат, не похващат вретена. Изобщо цялата обредност на Тодоровата седмица е свързана с редица забрани и обредни действия, които се спазват главно от жените. Седмицата, първа от Великденските пости, се смята за сестра на Русалската неделя (седмицата след Петдесетница; навремето се е отбелязвала от младите с масови оргии, практика забранена едва от патриарх Евтимий), а третата сестра е или Мръсната неделя след Коледа, или Празната неделя след Великден, или Среднопостната неделя. Тази представа е породена от еднаквите или сходни забрани. Цялостната идея е, че това е период на нарушена хармония, враждебен и нечист, в който върлуват силите на злото - хаос, през който задължително се преминава, за да се смени зимата с пролет. До някъде паралелите с Дионисовите празници се налагат като възможни. Обредността има ясен езически характер, а завършващият празник - Тодоровден - е смесица от различни културни пластове - паганистични и християнски вярвания. Целта на обредите - смислово продължение на Сирнишката обредност - е да осигури и съхрани плодородието в този преходен период. Затова в народните представи свети Тодор е културният герой - плодотворец, който унищожава хаоса и създава света отново , в началото на новия цикъл.
Неслучайно летният двойник на светеца се чества на 8 юли - поврата от лято към зима.
Но за светията може да се пише много - така че ще му отделим подобаващо място утре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар