вторник, 29 май 2007 г.

Изкуството на войната

В последно време Музиката Минава под буквата "М".

Месец Май, Мерилиън в Мюнхен, вчера Джордж Майкъл, днес Белен Майя, другия понеделник Айрън Мейдън... дали е просто съвпадение ;)

Преди да се набутам да разкажа за Мерилиън и Мюнхен, като гледам, ще пиша за Джордж Майкъл. И за Белен Майя.

В общи линии съм описала концерта на Джордж в "Словеса", ще добавя само две-три нещица:
1. Джордж Майкъл. Не съм запозната с творчеството му, освен с хитовете, които няма как да не знаеш от въртене в ефира през годините. Така че отидох от професионален и чисто научен интерес. Излязох си разтърсена - заради всичко, за което писах в репортажа.
2. Спектакъл. Не си падам аз, например, по ДВД-та. Имам няколко специални, не са ми приоритет, не свалям от нета. Но след този концерт ще се разровя, дано по някое време да издадат от това турне - ето това е бизнес, толкова е добро визуално шоуто, че ще искам да мога да си го гледам пак. Особено като се има предвид, че албум едва ли ще си купя.
3. На война като на война. Ходенето на концерт в България за мен е сравнимо с военни действия. Като се започне от предварителното планиране - особено ако ходя като журналист - та се стигне до самите военно-полеви операции. Справка: стадион "Локомотив" е труднодостъпна геостратегическа цел, особено след прекъсване на транспортни артерии. За да се достигне, най-подходяща е употребата на танк. След това е нужен дълбоководолазен костюм или подводница със суха храна за из път, предвид калните локви и блата, които трябва да се прекосят, за да се достигне до входа. После противогаз, за да се премине край купищата болуци, увеличаващи се стремително от, например, изхвърляните капачки край входовете (защото е много сложно да се поставят полиетиленови торби за боклук, които се продават буквално навсякъде). И накрая, на излизане, курсът по планинско ориентиране помага да се справиш с горските дебри, из които трябва да се навлезе, за да се избегнат въпросните блата, които поради непрогледния мрак (лампи ли? Да, бе...) е трудно да се преминат. Около 0:00 часа след концерта на Джордж Майкъл в района на стадион "Локомотив" групички заблудени меломани се щураха из девствените храсталаци, осветявяйки пътя си с джиесем-и, опитвайки се да не нагазят в лепкавата кал, застрашително поглъщаща всеки крак, обувка или чорап.
И тази битка накрая я спечелихме. Сега се подготвям психически и логистично за Мейдън. Която битка не съм толкова уверена, че ще спечеля...
За разведряване:
"Father Figure", изумително е това на екрана (от концерта в Дания):

Прекрасна песен, особено с тази визия - "Praying For Time", пак Дания:

Същата песен, но в София, от друг ъгъл:


Началото на концерта, вярно, това е в Дания и тук започна по тъмно - много красиво.
И разкошната песен на Елтън Джон "Ticking":

Специално за дуенде:

Няма коментари:

Публикуване на коментар