понеделник, 19 май 2008 г.

Зеленичко

Разцъквам си градоустройствения план на Младостите, заради протестите, организирани от Младост 2 и 3 срещу застрояването на градинките и междублоковите пространства. Едно нещо ми се набива на очи - в Младост 4 нямаме такъв проблем, никой няма да тръгне да застроява зелените междублокови пространства. Защото такива няма.
Един поглед върху плана дава ясна представа - едно единствено зелено петно в цял Младост 4 (вярно, че не е много голям квартал, но все пак). Който е запознат с района, ще каже, че има едни пустеещи пространства, ограждащи квартала, да не се обаждам много-много, те са си цели поляни. Да, ама не! Това не са никакви поляни, а строителни площадки, които бързо се заемат от порции бетон и арматурни железа - кеф ти City otFountains, кеф ти какви ли не офис сгради от двете страни на Околовръстното и край Камбаните, плюс разни жилищни комплекси. Не, в Младост 4 зелено няма, а явно другите Младости ще се наложи да се равняват по нас - като последно построен квартал, Младост 4 явно е носител на най-новите идеи и иновативни проекти, следователно по-старите Младости трябва да наваксат и да се осъвременят. Това ще да е причината за унищожаването на зеленкото там.
Имам късмета да живея до единственото зелено петно, що-годе забелязващо се на картата. Благодарение на реката. Но всяка сутрин поглеждам от кухненския прозорец дали долу не е дошла апаратура за отводняване и дренаж. Как може толкова пространство да остане незастроено? Как може под прозорците ни да няма нови сгради? Такава неправда трябва да бъде поправена и една река едва ли дълго ще спира бдителните радетели за справедливост. Един ден реката ще бъде пресушена, ще бъде насипана пръст, ще я трамбоват и ще започнат да строят. Не знам какво, важното е да се строи. Аз лично бих гласувала, като тъй и тъй ще строят, да е завод за живота, но едва ли ще ме питат. Един ден справедливостта ще възтържествува и най-накрая и аз ще имам възможността да си подавам през прозореца шепа сол със съседа от отсрешния блок. Или хартия за принтера, ако там са офиси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар