вторник, 11 ноември 2008 г.

...и старото - или как се ядосах на БДЖ (отново)

Опитвам се да намеря определение за БДЖ, което напълно да удовлетвори желанието ми с една дума да ги окачествя, етикетирам и повече да не се занимавам с тях, а да ги оставя да си гният някъде далеч из кътчетата на съзнанието ми, до които рядко се докосвам, ама не мога. Трудна работа е да се обхване такава тотална некадърност.
Проблемът, който предизвика моя гняв, може да се стори на мнозина незначителен. Става дума за превоз на домашно животно. Само че, дори никога да не ви се наложи да се сблъскате с него, той все пак е показателен за високото ниво на хаос и неорганизираност, което цари в милия ни превозвач.
И нещо любопитно: 13:40 тръгва бърз влак от София за Бургас. Стига за 7 часа и 25 минути.
В 15:55 тръгва УБВ, сиреч ускорен бърз влак, или наричан по-често "експрес". Стига за 7 часа и 35 мин. Ми...

Така, животни. Някога, преди години, се пътуваше по следния начин - купуваш билет "дом. животно" (половин цена) и пътуваш втора класа, като ако пътниците в купето не са съгласни, си длъжен да се изнесеш с кучето на края на вагона. И всичко си беше мирно, тихо и ОК. Сега, след птичия грип, някои гении в железниците са решили "всичко под ножа". Първоначалната тотална забрана за превоз на животни е премахната, обаче какво точно е положението сега - никой не знае.

На гишето в бюро "Рила", където чинно отивам да си купя билет за домашно животно, след като съм се запознала със сайта на БДЖ и съм видяла, че доскорошното изискване големи ловни породи да пътуват в клетка в товарните вагони вече го няма, ми казват, че не могат да ми издадат билет, ако не им дам номер на ветеринарно уверение, че кучето е здраво. Компютърът го искал, иначе не може да влезе до издаване на билет. Ясно, ще се разкарваме сто пъти, нищо ново.
Емвам се, отивам при ветеринаря ми и му обяснявам. Той ме гледа и вика: "Аз за пръв път чувам за това, освен това не мога да ти издам такова нещо, защото не съм държавна ветеринарна служба, а и те няма да ти издадат, номер на паспорт има само на международните паспорти. Освен ако не ти искат номера на чипа." (Вярно, че е задължителен и вярно, не сме си сложили още, но смятам скоро. Само че служителката не искаше номер на чип, а на уверение, после каза, че може на паспорт - просто някакъв номер искаше жената).
Обади се ветеринарят в държавна вет. служба, оттам казаха, че за пръв път чуват такова нещо.
Обади се на гарата. Оттам му казаха, че няма нужда от такова свидетелство!!!, обаче кучето трябва да пътува в клетка в товарния...

Пита се в задачката - как да си купя билет, като искат номер, който никой не може да ми предостави?
Как да разбера коя наредба е актуалната?
Как да знам кондукторът в какво настроение ще е? Като бобът, дето се гласях да го хвърлям, го сварихме отдавна...

П.С. При все това чета по кучешките форуми за хора, които са си пътували с куче дори без билет съвсем спокойно, за служителки, които на въпроса може ли кучето да се качи в спален вагон, са отвърнали "Само да не ви види шафнера". Аз лично съм пътувала с кучо в спален, само че сме били двама човека, купували сме си и третото, празно място, че и подкуп на шафнера сме давали...

2 коментара:

  1. Здравейте,
    защо не опитахте да отидете с кучето и да пътувате с автобус, тогава да разкажете там как е. Оставете БДЖ да гние в някое кътче на съзнанието Ви, но след някои и друг месец като тръгнете на път пак ще ги търсите, защото единствено те предлагат подобна услуга. Аз съм виждал много пъти пътници с кучета и са имали билети за тях, явно има начин!
    Нивото на хаос и неорганизираност далеч не е толкова високо, дори смятам, че трябва да се радвате, че въобще има влакове след като години наред откъде ли не се опитват да съсипват железиниците. С мизерните субсидии на държавата и с билет от 18.30 лв за София - Бургас не може да имаме безкрайни претенции.
    Трябваше да помислите повече за различно времетраене на пътуването с различните влакове преди да го напишете. Влаковете, които се движат от София до Бургас и Варна не обслужват само пътници, които пътуват от началната до крайната гара. Едни от тях минават през Пловдив, други през Карлово, трети през Горна Оряховица. Това е така, за да имат връзка и останалите градове с София и Черноморието. Като погледнете в електронното разписание ще видите, че ако натиснете върху влака в 13:40 и изберете "БВ8615" ще видите подробния маршрут на влаковете с часовете на спирания в различни гари. В момента погледнах разписанието и виждам, че ускореният бърз влак в 15:55 стига за 06ч 24мин, а не за 07ч 35мин. Или сте се объркала, или тогава този влак е заобикалял заради ремонти. Мога да Ви зарадвам с факта, че според новото разписание след 14.12.2008 влаковете ще стигат по-бързо до Бургас. Влакът в 06:30 ще изминава разстоянието за по-малко от 6 часа. Това е постигнато с ремонти и добра организираност, но не и с хаос и неорганизираност.
    Аз съм от една страна един доста голям критик на железниците, но от друга се застъпвам за тях, когато смятам, че са обвинявани несправедливо. Проблемите, които се виждат днес са плод на една дългогодишна стратегия за съсипване на този вид траспорт и заинтересованите лица днес потриват ръце, защото печелят на гърба на железницата.

    ОтговорИзтриване
  2. На нас последния път шафнера ни каза "внимавайте да не ви види някой друг от пресонала" ;-)
    Съгласна съм с тебе - редно е като има разпоредби и правила, те да са известни на всички! Сблъсквала съм се със същия проблем - на страницата пише "може", по телефона казват "може", но когато се опиташ да вземеш билет на гарата ти обясняват, че "то не е позволено за кучета, ама на ваша отговорност"...
    Иначе влака ми е любимото превозно средство! Жалко само, че БДЖ търпи развитие само назад...

    ОтговорИзтриване