четвъртък, 12 март 2009 г.

Дом

Пак филм - този път от програмата на София филм фест 2009. Казва се "Дом" (Home) и е френски или така, като гледам, швейцарски? Много е странен. Темата е интересна, харесва ми как е заснет, но има някаква лудост в него от тази, която ме дразни - истерична, болнава и некрасива. Като цяло бих казала, че филмът не ми хареса, въпреки отделни неща, които ми допаднаха.
Историята е за едно семейство, което живее насред нищото, край изоставен път. Аз много се дразня, като има някакви висящи краища. Какво правят там, защо живеят там, майката е някаква невротичка, която явно се е вкопчила в това място и не можеш да я накараш дори пътя да пресече, как така ще живеят точно до път, който преди 10 години е започнат, значи ще се го има... изобщо - абсурдно. То и цялата ситуация е абсурдна, но какво пък. Това е затворен тип семейство, наскоро бях превеждала един сериал за мормони и ми напомни за тях, лъха ми на нещо неприятно.
И един ден на бърза ръка магистралата се асфалтира, слагат мантинелите и край - пътят и за училището, и за работата на бащата е от другата страна. Шосето минава точно до двора им, край марулите, прането, басейна и шезлонга. Скоро магистралата става натоварена, а положението - истерично.
Все пак е интересно да се види, интересно поднесена интересна идея. Само да не ми беше пролазила толкова по нервите :) Има я неотменната тема за отчуждението, общуването или липсата му, поколенията, разпадът, семейните ценности, урбанизацията - предполагам каквото поиска, това може да види човек.
Филмът е награждаван. Оказва се, че режисьорката Урсула Майер е млада, това е игралният й дебют, а на мен ми приличаше на филм на по-възрастен режисьор.
Прожекциите са:
14.03. - 19:00, Френски културен институт
16.03. - 18:30, Люмиер
19.03. - 16:30, Одеон

1 коментар:

  1. Миналата година с най-добрият ми приятел ходихме на един филм от фестивала не се сещам за името в момента ..ирландски беше ..та резюмето му беше написано доста заинтригуващо ..но самият филм беше пълна скръб нито сюжет като сюжет ..нито сценарии имаше един главен герой който работеше на една бензиностанция и общо взето се проследяваше ежедневието му което беше работа ,вкъщи ,вечеря ,тв,спане и пак същото ..дори авера ми заспа смятай колко интересно е било...

    п.с:извинявам се ако има грешки,но съм пред лягане със загасени лампи и спящо сърце :)

    ОтговорИзтриване