сряда, 6 октомври 2010 г.

Много ми е чудно...

...защо е задължително децата на ходят на предучилищна от пет години? Опитвам се да намеря някакво разумно обяснение, най-вече на това защо бих била длъжна да си дам детето и ако не го направя, ще ме глобяват даже. Ами ако не искам? Аз и на 6 години не бих го дала на училище, но хайде... Все пак, съвсем неутрално и обективно ми е интересно, ако някой наминаващ оттук случайно знае от какво е продиктувано това решение (намаляване на ромската неграмотност не влиза в разумните доводи). Благодаря :)

12 коментара:

  1. Обяснението предполагам е, че докато от първа до трета група детските градини са просто забавачки, то в 4-та се учим на букви и цифри, което е от особена важност за добрия старт в училище.
    Като цяло тези забрани и заплахи за глоби ми звучат като просто отчитане на дейност. От една страна няма места в детските градини - от друга е задължително посещението след 5-годишна възраст. При положение, че всяко дете има право да е "частен ученик" и да се явява на изпити, за да приравнява класове, забраната за детска градина изглежда абсурдна. Просто да въведат един тест за влизане в първи клас и всичко ще е наред. Аз деца не съм решил дали да имам, но ако имам нито детска градина в класически вид ще видят, нито училище. Ако ще не с глоби, а с народен съд да ме плашат.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз да ви кажа съм много доволна от нашите си детски градини.Децата ми се чувстваха изключително добре и бяха много добре подготвени.В първи клас ми се изясни важността на това да имат добра основа.Тогава си проличава децата,които не са били в детска градина-не само като подготовка,но и като социално адаптиране.
    Има и другия вариант,който за мен е още по-добър-подготвителната група да се провежда в сградата на училище,но обучението да е тип детска градина-във вид на игра.
    Другото ми мнение е ,че децата са много натоварени в 1 клас и трудно свикват с учебен час и междучасие.
    И за обобщение-съгласна съм с предучилищна от 5 год.,но до към 3 клас програмата да бъде комбинарана с игри и преходът към истинското училище да е по-плавен.

    ОтговорИзтриване
  3. Ако не си даваш детето на детска градина -> стоиш си вкъщи да го гледаш -> не работиш -> не плащаш данъци, осигуровки и всякакви други форми, под които държавата изяжда приходите на гражданите си + дай да платиш глоба, че все нещо да влезе в хазната от цялата работа

    ОтговорИзтриване
  4. По стечение на обстоятелствата съм въвлечена пряко в тази тема :) Навръх 15-ти септември бях изпаднала почти в нервна криза и решила да чакам някой да дойде да ме глоби, та току виж ми стане ясно как така от една страна детето ми трябва задължително да ходи в предучилищна, а от друга няма място за него. Нейсе, нещата се разрешиха в последната секунда. Към коментара на Владо само да уточня, че 5 годишните са в 3-та група в детската градина и всеки ден имат уроци, които са под формата на разказване на приказки, оцветяване на картинки, свързване на линии и подобни, но не са съвсем игри.
    Да, целта била да се подготвят за първи клас, за да могат да се концентрират и да учат без да се разсейват.
    Мнението ми не е еднозначно и искам да събера още информация, а и наблюдения преди да се изкажа по-пространно и компетентно по темата. ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Според мен идеята е всички да имат равен старт, което изобщо не ми се струва лоша идея. Пак няма да е съвсем така, защото домашната подготовка на децата е различна, но все пак ще е покрит някакъв минимум. По въпроса с тръгването на 6 години изобщо не съм категорична. На мен МНОГО ми се ходеше на училище на 6 години и не бих спряла детето си, ако виждам, че е готово.

    ОтговорИзтриване
  6. На въпроса, продиктувано е 1) в краткосрочен план от ниския прираст, който не може да захранва училищата достатъчно, а така се вкарва още един "набор" в системата. Липсата на места в детските градини в София е частен случай, София не е България (по отношение на прираста на населението) и 2) в дългосрочен план от нуждата промиването на мозъци и обезличаването да е по-ефективно и всеобхватно. А е задължително, а не пожелателно, защото гражданите по подразбиране не са свободни да поемат отговорност за своя живот.

    А мен ме вълнува българската неграмотност, не ромската.

    ОтговорИзтриване
  7. Само да добавя...идеята на глобата идва от там, че когато половината деца в класа, или една четвърт, или 2 ако щете, не са ходили на предучилищната и не знаят как се държи химикал и се рисува кръгче, забавят работата на целия клас. Отделно че, хайде обяснете си в къщи на детето, че то трябва да седи мирно цели 30 мин, да слуша госпожата, да пише домашни и си-е... А пък за местата в градините...нали има 100 мола...сега и градини искате...:) Не е само проблем на София, Варна е също така. А в града, където живея, градините ги затварят. Защото нямат деца...:)

    ОтговорИзтриване
  8. По добре на училище отколкото в градината или на улицата....Създават се навици които послое трудноп се икореняват :)

    ОтговорИзтриване
  9. Не знам кво толкова учат сложно и изискващо подготовка в 1ви клас децата, но аз нямах никакви проблеми, когато бях 1ви клас (набор `87 съм), нищо, че не съм бил на няква тъпа подготовка, а просто на градина. Чудят се вече ква простотия да измислят.

    ОтговорИзтриване
  10. Последната година в детската градина ВИНАГИ е била за подготовка на децата за училище!!!Просто сега е модерно да се казва "подготвителна група"...А колкото до това, кога са готови децата да тръгнат на у-ще, всичко е индивидуално, някои са физически и психически готови на 6г, други и на 8, все още нямат никаква настройка! Тези, които въвеждат "задължително" нямат представа за какво става дума...

    ОтговорИзтриване
  11. Към последния анонимиен - е аз като не съм била никога на детска градина (включително и предучилищна), как съм се подготвяла за училище?
    И как "ВИНАГИ" се е казвало нещо, при положение, че не го е имало?

    ОтговорИзтриване