петък, 7 май 2010 г.

Идеята на автора

Спомням си в училище - но не съм сигурна точно в кой клас - в учебника по литература са приложили репродукции на известни картини и ти се налага да пишеш съчинение за тях. Да обясниш какво е нарисувано и защо. Любимото ми - какво е искал да каже авторът.
Ненавиждах това.
Той авторът нали затова е нарисувал картина, а не е написал роман. Същото, като да се обяснява какво е имал предвид поетът в някое стихотворение...

Та днес попадам на статия в "Капитал" за българското участие на изложението в Шанхай (интересно, колко много приличат нещата на описаното от Сандо). Та в коментарите отдолу някой дава линк към сайта на нашето участие там, където най-долу се обяснява фигурата от тази снимка:
"На фасадата е изобразена стилизирана човешка фигура, чрез която е изразена идеята за човека, обединяващ различните епохи и култури."


Изпаднах в недоумение. Нещо не виждам тая идея, разните там епохи и култури, и това си е. Виждам само един човек, вързан на джуфка. Дали ще се намери някой любезен човек, така, да ми обясни за културите и епохите, че и обединението къде да го видя, да ми се изясни идеята на автора, дето се е хабил толкова да стилизира?

4 коментара:

  1. На тази снимка и аз виждам няколко човека.Едно дете, възрастен и накрая пенсионер.Всичко е слято в едно.Сякаш цялата младост се крие в един единствен човек, надживял много култури и епохи.Но това явно е плод на моето въображение.

    Tова е моето обяснение.

    ОтговорИзтриване
  2. Само като се зачетох в представянето на павилиона, което са сложили на страницата в Интернет и... тръъъъъъпки ме побиха.

    Мислиш ли, че някога ще умре този кух, изграден от клишета, административно-помпозен стил, който много говори и нищо не казва?

    ОтговорИзтриване
  3. Не, за съжаление, защото е супер удобен да запълниш обем и да хвърлиш прах в очите на хората, без всъщност да се налага да правиш нищо съществено... :(
    Аз лошо съм написала постинга, сега си давам сметка. Исках да кажа, че в този случай май е неизбежно да се прави подобен анализ, обаче аз лични никакви обединения на епохи и култури не мога да открия в тоя человечец там :(:(

    ОтговорИзтриване
  4. Допускам (доста смело), че са искали да кажат, че човекът сам по себе си е връзката между култури и епохи. Демек, всеки човек, нарисуван както и да е, би свършил същата работа (което пък няма как да кажат в прав текст, щото и те бюджет защитават). :D

    ОтговорИзтриване