четвъртък, 29 март 2007 г.

300

Моето лично, неангажиращо мнение за филма

Гледах преди няколко дни "300". Подходих с вечната заблуда на наивните души, гледали трйлъри, в които са събрани всичките 2-3 въздействащи момента от филма, и очаквах грандиозност и разтърсване. Да ме залепи за седалката филмът и да ме прегази. Като се замисли човек, има с какво - изключително силен исторически момент, възможност за мащабни батални сцени, ако щеш вкарвай психологизъм, ако щеш - не, мегданът голям... А то какво се оказа - филмът правен по комикс, който не съм чела и следователно не знам до колко е следвал историята. Добре, но аз не знаех това и се бях подготвила да гледам парче от Историята, един вид!
Още в самото начало зърнестата визия и по моему смотаният разказвач ме изкараха извън релси. Сега, аз "Властелина" ли съм дошла да гледам, или исторически филм (да де, ясно, заблудила съм се, ама тогава още не го знаех)?
Имаше по едно време един вълк, с това тънко кръстче и рошаво главище, от Бъфи ли го бяха телепортирали, от руските страхотни анимации с многото пластове ли...

И от къде, да му се не види, тоя навик на гърците да се шматкат наляво-надясно из студа по един парцал само?
После, кой е излъгал сценаристчето, че житните поля изобилстват из Гърция, та да ги тъпоса като необходим и едва ли не неизбежен елемент от пейзажа? Не виждам друго логично обяснение на факта освен това, че отговорникът за сценографията ;) е фен на "Гладиатор".

Което ме подсеща да се подсетя за музиката - айде дееее, айде деее, да кажеш, че няма свестен копозитор, пък и гръцки такъв, да им направи някоя песен да те хване за гърлото или да те накара да рипаш и да се фащаш за ножката, има - е за чий го ръгнаха оня хеви метъл по едно време, да се сещам за "Като рицарите" със смешката по Куин?
Мога да се подпиша с две ръца и един крак под твърдението, че режисьорът е бил вманиачен на тема изроди, уроди и всякакъв сорт генетични малформации. А, да, и цици. Където иде моментът да се зачудя за идеята в сцената "секс между Леонид и Горго". Не можах да разбера, ако изобщо е имало, някакво послание/ внушение, нямаше дори просто еротика, да се зарадва окото...
Една приятелка определи Ксеркс като хибрид между Слави Трифонов, Азис и Урсула. Ей това е точната дефиниция, мисля само, че имаше и нюанс Ру Пол.




Истинският персийски владетел, освен че по нищо не е приличал на въпросното нещо, не е имал нездравословния навик да щъка из бойното поле в разгара на битката. Изобщо персийските персонажи - визията им - е тоооолкова бррррр...В тоя филм си даде среща вековната история на седмото изкуфсту - Джаба Хатянина ли не бе в кръстоска с Едуард Ножицоръкия, хорър звезди ли не бяха с пиърсинг като за интергалактически тату фест, намигване към азиатските авиаторски елементи с оная гърчеща се оракулка...
Тия перси са били луди да си влачат с тях носорози!
И това с оракулите, ай сиктир! Ефорите са били всичко друго, но не и побъркани мистици с мания към брадавиците...
Да не забравяме тъпата царица, инак впечатлила човек като Херодот дотолкова, че да запише името й в писанията си - голяма чест за жена - ма как можи си толкоз проста да му пуснеш на тоя, само за да може накрая да имаш силна реплика, ма жена! Ми то цялата зала, дето ядеше пуканки и си изпускаше стъклените бутилки бира по пода можеше да ти каже, че ще те прецака, гадината му с гадина, ан тъй де!

Режисьорът казва, че нарочно променили бойния строй на спартанската войска, да изглежда по-"куул". И фактът, че спартанците са имали бая желязо по себе си във вид на брони, явно е убегнал на отговорните лица... Интересно, предвид факта, че повечето от репликите на Леонид си бяха според както енциклопедията казва, че ги е записал Херодот... достоверни, искам да кажа.
Поне ще накара тоз филм повече хора да прочетат туй-онуй за въпросния исторически момент.
А, да, и през цялото време лайтмотивът в мойта изумена от случващото се на екрана главица бе "...като шепа спартанци под сганта на Ксеркса..." и после "...намсикво,намсикво, като Термопили славно, безгранично."
Иначе имаше силни моменти, този с прегрупирането и щитовете - наляво, надясно... Задръж, бутай... Изобщо баталните сцени бяха изпипани както си му е редът.
А, как забравих - и тоооооооолкоз мноооооооого хуууууууубави мъже накуп! И с какви тела! И всичките да ги убият! Ей, ма начи...

2 коментара:

  1. съгласен. безсмислен филм. поне eye candy имаше.

    ОтговорИзтриване
  2. Ан тъй, де... ма 'начи, и с просто око си личи, че трейлърът обещава комикс. Трагедия с хор - или история с Херодот - никой не е предлагал. Вълкът (всички сме виждали) обяснява Ксеркс (някои не са виждали).

    ОтговорИзтриване