понеделник, 22 февруари 2010 г.

Аман

Писна ми на шапката от тия турски сериали. Не, не от самите сериали, които си вървят по телевизията и по никакъв начин не ми се намесват в ежедневието, а от приказките и локумите за тях. Най-много ми писна на 19 февруари, като започнаха да се заместват ситуацията и да чета коментари като "точно днес ли ще пускат турски сериал" и "стана ми страшно гадно, като видях листовка, рекламираща екскурзия до Истанбул". Голяма разлика от моя пост няма да се получи, аз и не очаквам някой от тези, дето скачат срещу сапунките, да си промени мнението, но вече започнах сериозно да се дразня.

Да оставим настрана, че тази Турция сега не е онази Османска империя. Да оставим настрана, че не понасям подмяната на "робство" с "присъствие", но все пак се замислям над изнасяните факти, че положението на българите в империята не е било чак толкова зле. Да оставим настрана, че да мразиш цял народ на общо основание граничи с идиотизма и лумпенството. Да, моето семейство има в историята си няколко огромни срива и нещастия именно благодарение на турците и колкото и да ме е яд за миналото, то остава такова, каквото си е и сегашните обитатели на южната ни съседка не са ми направили нищо. Може да не харесвам мустакатата им настойчивост по курортите - единственият ми личен сблъсък с тях, може да съм чувала какво ли не за живота им (и хубави, и лоши неща), но това никога на никого не е давало право да застане и да посочи с пръст цяла една държава и да я заклеймява под път и над път, където и както я срещне.

Да оставим настрана дори това, че - казват някои - битът и животът, представяни в турските сериали, били един вид ПР на Турция и нещата хич не седели така. Пука ми!
Но да вземем предвид същественото - няма значение дали сапуненият сериал е турски, бразилски, румънски, сомалийски или инуитски. Ако ти се гледа - седиш и го гледаш, ако не - не седиш и не го гледаш. Може да ти се гледа по ред причини и аз нямам против никоя една от тях. Ама разбираш ли, да сме ходели на театър, вместо да гледаме сериали. Бреее, ми че аз ако искам да правя и двете? Ми ако в театъра гледам по-лоша игра? Ми ако случайно в постановката, която гледам, става дума за турци? Вай, вай, вай! Или да гледаме театър само вместо турските сериали, а вместо мексиканските и бразилските - не?

Ама разбираш ли, да не ги пускат точно на 19 февруари. Бре, ми че аз ли не съм чела правилно, или имаше много доказателства, че Левски е можело да бъде нам си колко пъти освободен, ама не се е намерил ни един българин да го стори? Включително и на 19 февруари?

Ама точно на 19 февруари ли да има листовки за Истанбул? Обидно някак си. Ми да! Точно така! И аз смятам листовките на езиковите школи за обидни - аз знам английски! Я да не ми ги пускат точно в моята поща и задължително на всеки четен ден да ги няма - иначе се обиждам.

И най-вече - престореният рев срещу турските сериали няма да подобри качеството на нашите, няма да накара хората да се махнат от телевизора и с книжка в ръка да тръгнат по изложби, театри и опера. Няма да повиши качеството на постановките. Няма да направи от Слънчев бряг - Анталия и от Плиска - Ефес. Не по качество на наличното, а по реализация на посещаемост, приходи и отношение. Няма да роди българския Орхан Памук. Няма да възкреси Левски.
И не, не казвайте, че това последното никой не може да го направи.

3 коментара:

  1. Да... Интересна статия.
    Не, няма да размахвам назидателен пръст. :) Щото общо взето мисля като теб. Но на темата може да се погледне от различни страни. Масовото заливане на една страна с продукти предимно на единствена друга е налагане на културно-политическо-икономическо и каквото щеш още влияние. Сериалчетата са върхът на айсберга. Но, като става дума за тях, след като няма български, що са само турски? Щото няма френски, чешки, полски? Преди 89-та се излъчваха предимно руски филми. Защо ли?... Тогава имаше един български лаф "хубав ли е филмът или руски?". А Русия е доста богата на култура. (Многократно повече от Турция). С налагането си на съветско влияние беше направила така, че да се отвратиш и от стойностните нейни произведения. Така. Продължавам за сериалите. Не гледам телевизия. Но, ако гледах и исках сериал, на какъв щях да попадна, освен на турски? Не, това съвсем не е случайно. А че българите са живели по-добре под турско робство, отколкото сега, в това съм убеден. Да, не можем да възкресим Левски, но ако можехме, сигурно бихме го направили. За да го предадем отново.

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Баба Марта! С пожелание за много здраве и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  3. "що са само турски? Щото няма френски, чешки, полски?"
    не, щото ги купуват по няколко на примоция. така по едно време имаше само гръцки, за детски филмчета също редовно се случва да се купуват на пакет.

    аз също гледам сериали - "Старгейт" например, "Шепот то отвъдното", "Излъжи ме", разни комедийни и т.н. така че избор има. и все са сериали.

    ОтговорИзтриване