четвъртък, 17 януари 2008 г.

Евтиното е скъпо, а безплатното - чиста далавера

Исках да пиша за втория сняг, когато заваля вторият сняг, защото тъкмо предния ден си мислех как може до края на зимата друг снеговалеж да не видим, а това си е тъжно, откъдето и да го погледнеш. Но снегът заваля, а сега се топи с пълна сила, което също си е тъжно, откъдето и да го погледнеш.

Но днес ми пристигна поредната пратка CD-та и им се зарадвах като на малко дете - освен новия албум на Серж Танкиян и още две-три удоволствийца, си поръчах всичко, което нямах на "Пинк Флойд" на оригинален носител. Единствено по-голяма радост ще ми донесе, когато успея да направя същото с албумите на "Бийтълс". Та гледам ги, красиви обложки, с красива музика и за да не е този пост безсмислено за читателите прехласване от моя страна, реших да драсна накратко някои размишления за купуването на музика. Забележете, не на легална музика по принцип, а на музика на физически носител - компакт-диск, плоча, та ако щете, и магнетофонна лента.
Опитах се да обясня на един познат защо си купувам дискове. Защото вече мога да си го позволя, казах. Е те парите може и да за друго да ги харчиш, а музиката да си я сваляш.
Вярно е.
Защото ми харесват обложките на албумите, продължих. Е то сега в интернет какво ли няма, сваляш обложки, текстове, принтираш и е все същото.
Вярно е.
Защото обичам да колекционирам. И с книгите съм така, купувам си ги и ги нареждам по лавиците, обичам да си ги гледам.
Е тогава си купи на Живков трудовете, стоят внушително.
Вярно е.
Ама не е съвсем така.
Защото не искам да си харча парите за друго. Не защото така подпомагам музикантите, не, наясно съм, че така подпомагам лейбълите, музикантите не получават кой знае колко от продажбата на носителите. Но просто хубавите неща имат цена и аз съм готова да я платя.
Защото не е същото, когато обложката е свалена от интернет. Поради същата причина у дома ми никога няма да има репродукции на картини.
А искам обложки, защото в повечето албуми, които искам да притежавам, музиката върви в хармонично цяло с така нареченият "артуърк" на обложката.
Защото наистина обичам да колекционирам. Определени неща - книги и музика. Стойностни и то. Не за да ми стоят красиво на лавицата, а за да ми харесва, като го гледам там, преди и след като съм го прочела. Това е някакъв вид любов, колкото и странно да звучи.
Някои албуми ги свалям. Не съм фанатичен проповедник анти-пират. Не мога да си позволя финансово да купя всичко, което искам да прослушам. Но има някои, които държа да имам както си му е редът. Някои неща трябва да се правят както трябва. Noblesse oblige.
Пък който иска да ме смята за глупава, че си купувам книги и дискове. И без това по презумция ме смятат за глупава, като си купя повече от един чифт ботуши, повече дрехи, по-скъп парфюм, грим и така нататък. Нали съм жена. Обаче съм си изработила парите до стотинка и съм доказала на който трябва и не трябва, че мога да нося отговорността да правя избор. Така че ще си купувам горните, защото така искам. Мога. И трябва.

10 коментара:

  1. И аз съм така с колекционирането :) И на мен хората ми се чудят как мога да давам пари за оригинални дискове и то да си ги поръчвам от чужбина чак ! А честни казано, все още не мога да свикна с формата MP3 като такъв, и възможността с негова помощ да "твориш" абсолютно безпринципен, дори "просташки" еклектизъм :) :) Явно съм много назадничав в мисленето си (или пурист?)
    Да, и дебелите книги (с картинки - разни там каталози от изложби, истории на изкуството,исторически монографии и т.н.)много са красиви и наистина добре стоят по лавиците :) Е все някой ден ще седна и да попрочета нещо :)

    ОтговорИзтриване
  2. Е, не, как ще четеш книги :) Нали ще им се развали фасона на лавиците ;)

    ОтговорИзтриване
  3. ... и удоволствието да махнеш (обикновено с мъка, "отвори българското", знаеш ;)) целофана и с широка усмивка да преслушаш/прегледаш новата придобивка. Мани ги хората, дето не го разбират това.

    Ще гледаме ли "Across the Universe"? Чета разни коментари, че бил хубав, даже шедьовър... Ако не си го гледала още, тея дни с друга бийтълс-фенка сме се разбрали да врътнем едно кино.

    ОтговорИзтриване
  4. Имам чернова за пост за този филм, съвсем съм я забравила. Как мислиш, че няма да го гледам още на първа прожекция :) Дават ли го? До сега беше само на специални прожекции. Давай да ходим, филмът е много добър, на кусурите изобщо не обърнах внимание (има си, ама айде ся), отдавна се каня да повторя.

    ОтговорИзтриване
  5. Моля, вземете ме и мен на Across the Universe!

    За албумите - аз определено не съм колекционер и не обичам вещи. Бих искала да има опцията на свалям lossless музика от нета срещу заплащане. Нямам скъпа уредба и слушам и дисковете на компютъра. Не винаги се кефя на арта (този на Серж е як, нали? а да видиш Ayreon...:), пластмасовите кутийки дори ме вбесяват. Но ще купувам любимите си неща, защото любовта и авантата не вървят добре заедно.

    Друг е въпросът, че цените са нереалистично високи и за цената на три диска мога да храня децата си цяла седмица...

    ОтговорИзтриване
  6. напълно съм съгласен с авторката.

    ОтговорИзтриване
  7. също така да кажа, понеже виждам, че си си купила "More", че филма към музиката може да си спестиш. става само за еднократно гледане. според мен.

    ОтговорИзтриване
  8. споделям напълно мнението ти - стойностните неща затова са стойностни, защото имат... СТОЙНОСТ. Стойността се изразява и чисто финансово, затова е съвсем нормално да си плащаш за удоволствието да слушаш качествена музика.

    Тук опираме до понятието "качествена". Без да съм маниак на тема техника, мога спокойно да кажа, че има огромна разлика в звученето на оригинално CD и mp3-ка. И аз се радвам като дете когато си купя диск, защото обичам да го държа в ръцете си, да си разглеждам книжката и да си чета текстовете. Всичко това е част от цялостното културно изживяване, което изпитвам, слушайки "Operation: Mindcrime" например.

    Ясно е, че и аз свалям музика от интернет - и то много. Причината е, че просто не повече от 10 % от музиката която излиза, заслужава да бъде купена на оригинален носител...

    www.myspace.com/brutallicashow

    ОтговорИзтриване
  9. Хубавите неща нямат цена. hazel така трябва, вещите са само вещи, дори и скъпи, и не трябва да ги обичаме. Трябва да обичаме ближния.

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря на всички за коментарите :)

    ОтговорИзтриване