понеделник, 3 март 2008 г.

Фадо

Тук стана малко като справочник, но какво пък.
Вчера най-накрая се наканих да гледам "Фадо" на Карлос Саура. Първо, защото много обичам фадо, после, защото още нищо не съм гледала на Саура и накрая, защото престават да го дават в Дом на киното, а човекът, който пуска там титрите, склони да дойде само заради мен и още една негова позната да ни ги пусне - иначе последните прожекции на филма са били без титри. 
Това познатите и приятелите са си плюс в някои ситуации :)
Филмът е почти изцяло музикален, но е доста приятно да знаеш за какво пеят.
Докато слушах португалския, си мислех колко ли им е трудно на финландците да го говорят този език, след като не правят никаква разлика между шипящите съгласни - с, ж, з, ч, ш, щ - за тях си е все едно и също.
Аз просто много харесвам фадо и филмът страшно ми хареса, целият пронизан от една гама в оранжево, жълто и червено, както винаги съм си представяла в главата си цветовете на тази музика. Как ми се ходи в Португалия :) Не знам дали би харесал толкова на хора, неизкушени от фадо-то, но сама по себе си лентата е стилна и има някаква красота, като картина на художник. Това е нещо като трейлър към филма, слагам го заради цветовете:



В началото започна с фрагмент от празника на Св. Хуан (ако правилно си спомням) на островите Зелени нос. Ритъм, създаван единствено от барабани (перкусии, защото не съм сигурна за точното име на използваните инструменти), който е буквално омагьосващ. Разбираш какво се крие, каква е магичната сила на африканските и индиански племенни танци, където липсата на музика в пълния смисъл на думата винаги ме е озадачавала. Силата на ритъма, властта на ритъма над телата и оттам - над душите. Защо хората днес вече не танцуват, не танцуват така?
Трябва да гледам "Танго" и Кармен", най-малкото.

Тази песен много ми хареса, знам, че обикновено не са много удачни тези линквания към ютюб, но това изпълнение е наистина разкошно, Мариза има невероятен глас и емоция, а тук е в съчетание с гласа на Мигел Поведа:



4 коментара:

  1. "Тук стана малко като справочник, но какво пък."

    Чудесно е!

    Поздрави,
    агаве

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм, на Карлос Саура непременно гледай ако ти падне "Ана и вълците", "Кармен" и "Градината на насладите". Много е сюрреалистичен.

    ОтговорИзтриване
  3. Твоят текст ме подсети да изгледам пак няколко негови любими филми.
    В известен смисъл ти завиждам, че сега ще го откриваш (Саура де). Нищо не може да се сравни с първите впечатления.
    Към препоръчаните от Размисли заглавия бих добавил и "Танго" + "Стреляй". "Стреляй" за мен има малко сантиментално значение, защото беше първият него филм, който съм гледал.
    За други не е толкова добър.

    ОтговорИзтриване
  4. И аз да се включа малко за Саура:)))
    Препоръчвам горещо тандемът му с Джералдин Чаплин/по онова време негова съпруга/ и съответно филмите:
    - "Ментово фрапе"
    - "Да отгледаш гарвани"
    - "Ана и вмълците"

    ОтговорИзтриване