събота, 30 юни 2007 г.

Странджа for sale


Всичко мога да повярвам за нещата, които се случват в "тази държава", но чак такова безочие не съм очаквала. Четох наскоро по блогове, а и с една приятелка днес преминахме през темата за хората, които се махат от България - избягвам да разисквам и да си казвам мнението, но когато човек осъзнае, че не може да се пребори с такова нещо, с такъв абсурд... Не казвам, когато се сблъска с него, а когато не може нищо да направи. Не знам какво да кажа:
От netinfo: "Върховният съд ликвидира Парк "Странджа"

Според тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) не съществува Народен парк "Странджа" на площ от 116136,2 хектара. Особено мнение все пак е изразила съдия Юлия Ковачева.

Днес съдът обяви за нищожна министерска заповед , с която, на основание на текстове от Закона за защита на природата паркът е обявен за защитена територия.

Община Царево и фирма "Краш 2000" бяха санкционирани заради строежа на ваканционно селища "Златната перла", което изградиха близо до село Варвара. През 2006 г. началникът на контролния орган в Бургас отмени заради нарушения 10 разрешителни, издадени на строителната фирма. Докато траеше обжалването им обаче, стрителството продължи с бързи темпове и беше почти завършено.

Странджа не можела да е защитена територия, тъй като според ВАС имало много административни пропуски и нарушения при обявяването му за народен парк през 1995 г.

Заповедта за обявяването на парка била нищожна, защото по тогавашния закон защитените територии са се обявявали със заповед на министъра на горите и горската промишленост, а това е направено от колегата му по околната среда и водите.

Според Асоциацията на парковете, която е страна по делото, съдът се позовава на несъществуващ нормативен текст, заради сбърканата иинформационна система, която използва.

"Повтарят случая с Камчийските пясъци, когато пак се позоваха на този текст", каза Тома Белев, председател на асоциацията. Той твърди, че през 1995 г. въобще не е имало министър на горите и горската промишленост, а Комитет по горите, но базата данни на съда не е отразила промяната на административната структура.

В същото време заповедта въвежда конкретни забрани и ограничения по отношение на строителството. Според ВАС обаче това нарушавало правата на собствениците на имотите при стопанисването им и се създавали "предпоставки за административен произвол при управление на защитената територия".

Природният парк "Странджа" беше най-голямата защитена територия в България. С премахването й защитените територии остават само 4%."

Това е странджанска зеленика. Едно такова, защитено. Както подсказва името му, расте само в Странджа. Все още.
Има и други неща там, освен камъни и треволяк:

1 коментар: