четвъртък, 14 август 2008 г.

Муууу-мията

Искаше ми се в лежерността на лятото да гледам нещо леко, приключенско, авантюристично, футуристично, магично и т.н. Изпуснах Инди, така че рекламата на "Мумията" доста ме привлече и вчера се занесох да го гледам в единственото (!!!) кино в Бургас. Като оставим настрана некои технически показатели - като това, че филмът започна по-рано от обявения час и изпуснахме първите минутки; при смяната на ролките с лента (не е като да не знам точно как се казваха, обаче не ми се мисли, ама хич, да си спомня), звукът ставаше моно, изчезваше, а понякога изчезваше направо картината. На края ни отрязаха и финалните надписи, но това няма отношение към самия филм.

От който аз се разочаровах. Всъщност филмът е приятен и е точно забавление за еднократно гледане. Само че на моменти е по-зле от 'Жеймс Бонд, а подобен род авантюри не трябва да намирисват на Бонд. Ако има нещо, с което трябва да се сравняват, то, разбира се, е Индиана 'Жоунс. Само че Брендън Фрейзър не може да стъпи и на малкото пръстче на Харисън Форд като очарование и харизма. Така че повечето време ми седеше като парашутист, когото са вкарали на четвърто класиране в УНСС. Не видях никаква блестяща игра, никакви кой-знае колко запомнящи се и оригинални реплики, никакъв особено ярък характер, баш доста плосък го раздаваше всъщност. Не, че нямаше някои сладки моменти, признавам. За сметка на това Джет Ли го раздава гаден и мръсник както си му е редът. На него му пиша шестица. Както и на Мишел Ю (ако така й се пише името), която си харесвам още от "Тигър и дракон". Не, че тук блесна с нещо велико, но поне не ме дразнеше.
Останалите херои няма да ги споменавам.
Стана ми чудно, в годините след Втората световна възможно ли е било жена да се издигне до висок пост в китайската армия?
Машинариите бяха остроумни, мащабните сцени - що-горе добре, но на всичко като че му липсваше някакво полиране, един блясък, една идея повече изисканост и съвършенство.
Искам си Инди!

А, да не забравя, Йети-тата бяха мнооооооооого добро попадение!

4 коментара:

  1. Аз също гледах новата "Мумуя" и обобщението е - пълен такаш, бай Иване!

    Джеймс Бонд за мен е съвсем приличен филм, откакто смениха актьора, а и като цяло идеята на филма. Вече не е мода, стил и сексапил в небрежен, английски вариант, където целта е да покажем новите гаджети, а си е доста тегав, хубав филм. Нещо подобно на промяната в Батманите в последните две части.

    Харисън Форд е само Хан Соло и никой друг :) Джоунс е просто още едно от големите недоразумения на Холивуд :)

    А

    ОтговорИзтриване
  2. За името на Michelle Yeoh: 楊 на мандарин е Ян, но тя е от Малайзия - вероятно родният й език е кантонски и тогава става нещо като Йънг. А как очаква да се произнася Yeoh е отделен въпрос.

    ОтговорИзтриване
  3. @Амбър - не, аз не казвам, че не харесвам Бонд, а че неговия вид приключенство и този за мен са две непресичащи се реки, със своите отделни специфики, плюсове и минуси, не ми харесва, като се омешват. И я да не ми оплювате Индиту! ;)

    @Спас Колев - благодаря, май трябваше да го напиша на английски, да не се излагаме (пред чужденците ;) ) но не обичам много-много...

    ОтговорИзтриване